Vilka smärttillstånd och besvär kan behandlas av en kiropraktor? Ser man till hur en kiropraktor arbetar så finns det en del myter att slå hål på. Många verkar ha en uppfattning om att en kiropraktor endast arbetar med att behandla ryggraden och att endast smärta i den delen av kroppen är något som bör behandlas genom kiropraktik. Det är sant – men det är enbart en del av alla skador och smärtor som kan behandlas av en kiropraktor.
Sant är emellertid att ryggraden kan ha stor betydelse även för andra delar av kroppen och att man genom en behandling på det området också kan komma till bukt andra lokala smärtor och nedsättningar rent fysiskt. Och, funktionsnedsättningar kring ryggraden kan ha en stor betydelse sett till smärtor, fördröjd läkning och sämre funktionalitet i övriga delar av kroppen.
Därför kan man alltså säga, om uttrycket tillåter, att ryggraden är själva ryggraden i det arbete som en kiropraktor utför. Vi ska nämna några andra delar av kroppen som med fördel kan behandlas och därigenom också bredda bilden av vilken hjälp du kan få av en kiropraktor.
- Nacke och Bröstrygg: Huvudvärk, nacksmärtor, yrsel, nackspärr, axelvärk, seninflammationer och olika domningar som sker i exempelvis armar och fingrar.
- Ländrygg: Ryggskott, domningar i benen, ischias och problem med gången.
- Armar och händer: Stukningar, vrickningar, tennis- och golfarmbåge och musarm.
- Fötter och ben: Vrickningar, knäskador och vrickningar.
Tilläggas bör även att en kiropraktor kan hjälpa till även vid annat än smärta. Det är inte ovanligt att se att exempelvis idrottsmän- och kvinnor söker sig till en mottagning i syfte att – genom ökad rörlighet – kunna höja sin prestation inom sin gebit.
Frågor och svar om kiropraktik
Här följer några av de vanligaste frågorna om kiropraktik samt svar på dessa. Vi hoppas att vi genom detta kan ge en lite bredare bild av vad yrket handlar om och vad du kan söka hjälp för.
Fungerar det verkligen? Ja, det fungerar. Det vågar vi påstå som en följd av att kiropraktik bygger på vetenskapliga principer som dessutom ständig uppdateras genom aktuell forskning. Det handlar om en modern medicinsk vetenskap som ingår i WHO´s organ för medicinsk vetenskap – det krävs både hög att man uppvisar hög säkerhet samt vetenskaplig dokumentation för att upptas i detta organ. Att kiropraktik har en dokumenterad effekt vid behandling av olika åkommor är ett faktum; mycket tyder dessutom på – tack vare avancerad forskning – att man i framtiden kommer att kunna behandla än fler skador och besvär genom kiropraktik.
Är behandlingsmetoden säker? Svaret är ja – men det förutsätter att kiropraktorn i fråga är kvalificerad och legitimerad och att denne kan ställa rätt diagnos samt hitta rätt orsak. Många studier har visat att komplikationer blir färre i samband med kiropraktisk behandling än vid kontakt med vanliga läkare (vid vissa behandlingsformer). Detta innebär emellertid inte att en behandling hos en kiropraktor kan komma utan några komplikationer. Som vid alla behandlingar kan man som patient få en reaktion. Gällande kiropraktik brukar en sådan innebära ömhet i det behandlade området – en ömhet som dock är måttlig och som normalt gått över inom 1-2 dagar.
Är nackmanipulation farligt? Den här frågan har vållat en intensiv debatt kring huruvida nackmanipulation kan leda till en blodpropp i hjärnan. På det stora hela så är risken inte större än vid ett besök hos en läkare.
Har kiropraktorn tillräckligt hög kompetens för att behandla? Kiropraktorer som är medlemmar i LKR – Legitimerade Kiropraktorers Riksorgan – är samtliga utbildade i differentialdiagnostik; det innebär att de kan ställa diagnos kring vilken orsak som ligger bakom besvären. För att bli medlem i LKR krävs fem års högskolestudier samt ett års praktik inom den svenska vården. Till detta så gör man även löpande utbildningar på årligt basis. Det handlar således om en stor trygghet att besöka en kiropraktor som kan verifiera ett medlemskap i LKR och där loggan för denna organisation står som en garant för högkvalitativ vård och behandlingar. Detta oavsett vilket besvär du har. En viktig detalj är att en kiropraktor alltid hänvisar patienter vidare om besvären inte ligger inom ramen för vad kiropraktik behandlar. Det är också en säkerhet.