Ont i ryggen och ryggskott

Ont i ryggen och ryggskott

En av samhällets mest kostsamma skador handlar om ryggsmärtor och om ryggskott. Detta då åkommorna i fråga är bland de vanligaste. Som ett bevis på det senare påståendet kan vi nämna följande punkter:

  • Fyra stycken av fem möjliga har någon gång under sin livstid ont i ryggen.
  • Ungefär hälften av oss har någon gång under det senaste halvåret känt en smärta i ryggen eller visat något annat symptom.
  • I detta nu så har en av tio ryggsmärtor.

Så ser den dystra verkligheten ut, men man ska även göra skillnad på ryggont och ryggont. För många så handlar det om värk under en kortare period; värk som kan avhjälpas – antingen på egen hand eller genom att besöka en kiropraktor.

Ryggskott är ett vanligt problem – ett smärtsamt, men övergående, sådant. Drabbas man av ryggskott – akut lumbago, som det också heter – så blir man ofta snabbt bra; men man brukar också kunna drabbas upprepade gånger då man väl haft åkomman i fråga en gång. I värsta fall så kan man drabbas av ischias eller av en mer kronisk värk där återfallen sker betydligt mer återkommande. Det är emellertid inte fullt lika vanligt, tack och lov.

Förebygg dina ryggsmärtor

Varför vissa drabbas av ryggsmärtor och ryggskott mer frekvent än andra är svårt att sätta fingret på. Det handlar om en helhet där allt ifrån genetik, överbelastning, övervikt och livsstil spelar roll. Idag ser man att flera drabbas av ryggont som en följd av ett mer stillasittande liv. Jobbar man exempelvis hela dagarna framför en dator så tar också ryggen stryk och därför kan man inte trycka nog hårt på följande punkter: Byt arbetsställning och motionera regelbundet.

Det går att förebygga ryggsmärtor genom att motionera regelbundet. Det handlar inte om att träna inför något maratonlopp – det räcker gott med en halvtimmes rörelse om dagen. Gällande arbetsställning så kan vi säga att ombyte förnöjer. Prova att stå och jobba, prova att sänka- och höja stolen och ta en liten bensträckare med jämna mellanrum.

Kan man lindra smärtan på egen hand?

Det går definitivt att lindra ryggsmärta och – på ett snabbare sätt – komma tillbaka på banan igen. Vi ska gå igenom några snabba tips här nedan och som ser ut enligt följande:

  • Smärtfritt läge: Försök att hitta ett läge och en position som är smärtfri och väl där ska du försöka slappna av i ryggen. Den här positionen ska ses som själva utgångspunkten i din rehabilitering; det är från denna du ska börja dina rörelser och det är till den ställningen du återgår om smärtan blir för stor.
  • Mentalt: Tänk positivt och tänk bort smärtan.
  • Rörelse i omgångar: Försök att växla mellan rörelse och avslappning. Du behöver inte överdriva dina rörelser; det är bättre att sikta på flera korta promenader än en lång sådan och här gäller det att lyssna på kroppen. Känner du en intensiv smärta i ryggen så bör du avbryta och hitta en smärtfri position igen.
  • Smärtstillande. Rörelse är nyckeln, men smärtan kan vara i vägen. Ju snabbare du kommer i rörelse, desto bättre är det och ju snabbare går också rehabiliteringen. Du kan med fördel ta udden av smärttopparna genom vanliga värktabletter. Is och kyla hjälper också.

Boka tid hos en kiropraktor

Skulle smärtan kvarstå eller om du känner att det handlar om en mer diffus sådan – där du inte alls vet vad den beror på – så kan du med fördel boka in en tid hos en kiropraktor. Ett tips i sammanhanget är att göra detta så snart som möjligt då du genom en snabb aktion också ger dig bättre förutsättningar att läka. En kiropraktor jobbar med kroppen som en helhet och kommer i och med detta att behandla din rygg efter en noggrann utredning och undersökning.

Det handlar inte enbart om att din ryggsmärta ska försvinna – det handlar lika mycket om att dels ta reda på varför den kommit och hur du ska agera för att den inte ska komma tillbaka. En kiropraktor kan således se till hela din livssituation innan en lämplig behandling sätts in – hur arbetar du, stressar du mycket, motionerar du tillräckligt och finns det några andra faktorer att ta hänsyn till?

Detta leder till att själva behandlingen – som sker med händerna – också blir mer mer effektiv och djupgående där allt från muskler, leder och nerver behandlas i syfte att minska smärtan. Du kommer även att presenteras ett rehabiliteringsprogram som skräddarsytts efter dina förutsättningar och din livssituation. Ett besök hos en kiropraktor är ett bra sätt att slippa smärtor i ryggen och att samtidigt förhindra återkommande återfall.