Migrän

Migrän

Migrän är en typ av huvudvärk som många lider av och som säkerligen håller flertalet svenskar hemma från arbetet. Här ska vi även säga att det finns ett stort mörkertal. Många har fått diagnosen migrän av en läkare – men förmodligen så har lika många lidit sig igenom värken utan att veta att det handlat om just migrän.

Varför drabbas då så pass många av denna typ av huvudvärk? Därom tvistar de lärde. Det finns ännu inget direkt svar på denna fråga, men det finns trots allt en hel del samlad kunskap där mycket tyder på att arv, fysiska- och kroppsliga egenskaper samt detaljer och omständigheter i närmiljön spelar en stor roll. Anfallen däremot – de beror på biokemiska reaktioner i nervsystemet. Detta i den del av hjärnan som reglerar blodcirkulationen.

Det finns två typer av migrän. Den klassiska migränen och den som kommer utan någon förvarning (ordet aura brukar även användas) – den kallas för vanlig migrän. Klassisk migrän kommer alltså med vissa varningssignaler innan, vanlig migrän gör det inte.

Vanliga symptom på migrän

Ett migränanfall kan skilja sig väldigt beroende på vem som drabbas. Det kan innebära att en person drabbas av intensiva smärtor under en kort period, detta medan en annan får ett migränanfall som innebär svåra smärtor i två- till tre dygn. De flesta anfall föregås av varningssignaler och således är det den klassiska migränen som är vanligast. Även dessa signaler – aura – är individuella, men några mönster går att skönja.

Klassisk Migrän i tre faser

  • Flimmer framför ögonen. Många upplever att ett anfall föregås av att ljusblixtar och flimmer syns framför ögonen. Det innebär att anfallet startat och startskottet innebär att hjärnans blodådror drar ihop sig i ungefär femton-tjugo minuter. Vissa kan även se tecken som innebär att stickningar känns i armen, att man domnar i fötter och ben, att man mår så illa att man kräks eller att man känner viss förlamning. Det är heller inte ovanligt att man känner oro och drabbas av hjärtklappning.
  • Kraftig smärta i huvudet. Smärtan känns hos många som allra värst vid tinningarna, pannan eller bakom huvudet. Märk väl: det handlar om att en sida av huvudet drabbas.
  • Långvarighet. Som sagt, det är väldigt individuellt hur länge ett anfall varar. För vissa är det över redan efter några timmar, detta medan andra får ett anfall som håller i dig i flera dagar. Oavsett vilket så brukar man bli väldigt känslig för ljus efteråt och man kan även känna av både illamående och ha svårt med balansen.

Vanlig migrän signalerar ej

Vanlig migrän brukar normalt komma utan förvarning. Smärtan brukar beskrivas som jämnare fördelad – och ofta ensidig, på ena sidan av huvudet. Det är mindre vanligt att illamående uppstår vid en vanlig migrän än vid klassisk migrän. Samma känslighet mot ljus och ljud brukar dock visa sig för den drabbade.

Kan jag förebygga migrän?

Ja, det finns vissa åtgärder att vidta som kan förebygga migränanfall. I och med att migrän skiljer sig från person till person så kan man emellertid inte peka på att en åtgärd kommer att fungera för alla. Man kan dock prova sig fram och förhoppningsvis hitta den väg som avleder anfallen. Här kommer några tips:

  • Hitta rutiner. Försök att stiga upp samma tid oavsett vilken dag i veckan det handlar om. God sömn är en förutsättning för att slippa migränanfall. Skulle du sovit dåligt en natt så är ofta en powernap mitt på dagen bättre än en rejäl sovmorgon.
  • Undvik mat och dryck som brukar ge attacker. Vissa reagerar på rött vin och starka ostar. Undvik detta i den mån det är möjligt.
  • Solglasögon. Att använda solglasögon i syfte att skärma av starkt ljus har visat sig vara fungerande för många.
  • Aktiv- och passiv rökning samt parfymer. Försök att undvika att sätta dig i situationer där starka dofter kan förekomma. Rökning – både aktiv och passiv sådan – kan utlösa migränanfall så det bör också undvikas.

Så kan du lindra attackens styrka

Om du skulle drabbas av ett migränanfall så finns det några åtgärder som kan lindra smärtan. Att lägga sig i ett mörkt och svalt rum brukar fungera. Likaså att kyla pannan. Många anser att en liggande ställning lindrar smärtan. Det är dock ytterst individuellt då andra drabbade anser att en mer sittande ställning ger mer smärtlindring.

Det finns även mediciner som kan hjälpa. Dessa finns som nässpray och som stolpiller om du – liksom många andra drabbade – skulle ha problem med illamående och uppstötningar i samband med migränanfall.

h3> Kan en kiropraktor hjälpa?

Att besöka en kiropraktor vid regelbundna och återkommande migränanfall kan definitivt göra skillnad till det bättre. Personer med dessa besvär har vittnat om att både mängden av anfall och intensitetet vid dessa reducerats kraftigt efter regelbunden behandling hos en kiropraktor.

En kiropraktor går ofta på djupet och undersöker alla delar av en persons hälsa och vardag i syfte att kunna avhjälpa återkommande attacker. Det kan innebära att man hittar de utlösande faktorerna och att man därigenom också kan börja arbeta i ett förebyggande syfte – oavsett om faktorerna i fråga är muskulära, sitter i lederna eller om det handlar om den egna livsstilen. En kiropraktor kan definitivt vara lösningen på problemen med migrän.