Huvudvärk

Huvudvärk

Huvudvärk är något som de flesta av oss kan relatera till och vet hur pass mycket denna åkomma kan komma att påverka vardagen. Flera människor lider emellertid av huvudvärk som är återkommande och som därigenom också är värd att ta på ett större allvar.

Det talande för huvudvärk är att sådan ofta följs av andra symptom såsom exempelvis trötthet, illamående, orkeslöshet och svårigheter att koncentrera sig.

Om huvudvärken är av det mer återkommande slaget så ser man ofta att drabbade personer visar tecken på håglöshet, irritation eller där till och med depressioner förekommer.

Huvudvärk signalerar att något är fel

För att förstå vad huvudvärk egentligen innebär så måste man vara medveten om att det finns flera olika typer – som samtliga har olika orsaker och som faktiskt också kan, så att säga, gå in i varandra. Det som kanske börjar som en vanlig spänningshuvudvärk – som en direkt följ av exempelvis hög fysisk ansträngning eller en högre psykisk belastning – och där denna värk sedan följs av en nackhuvudvärk (förutsatt att man inte agerar i syfte att motverka smärtan). Nackhuvudvärken kan därefter ändra form och förvandlas till ren migrän.

Tilläggas ska även det faktum att en självmedicinering av spänningshuvudvärk kan leda till så kallad läkemedelsutlöst huvudvärk – ett tillstånd som kan beskrivas som en kronisk spänningshuvudvärk. Det innebär således att de läkemedel som används i syfte att lindra spänningshuvudvärk till slut blir boven i dramat och en utlösare till en mer kronisk värk.

Hur farligt är det då med huvudvärk? Som sagt, de flesta kan relatera och för de flesta så räcker det med att vila, kanske ta ett läkemedel och rida ut stormen. Huvudvärk kommer sällan av någon underliggande sjukdom. Men, man ska emellertid alltid ta ihållande huvudvärk på allvar – i synnerhet om det handlar om kraftig sådan. Barn och huvudvärk hos dessa ska man också behandla med ett större allvar. Likaså om det handlar om en frisk person som plötsligt drabbas av återkommande huvudvärk och som aldrig tidigare haft den problematiken.

Vanliga typer av huvudvärk och symptom på dessa

Spänningshuvudvärk: Den vanligaste typen av huvudvärk. Spänningshuvudvärk kan även kallas för stresshuvudvärk och några vanliga symptom är följande: Spänningar och smärta på båda sidorna av huvudet. Det börjar som en smärta i nacken och skuldrorna för att sedan sprida sig till bakhuvudet och sedan vidare till pannan – en målande beskrivning av spänningshuvudvärk är att tänka sig att ett band spänns åt kring huvudet. Spänningshuvudvärk kommer ofta utan förvarning och normalt så drabbas man heller inte av något illamående.

Nackhuvudvärk (Cervikogen Huvudvärk): Den vanligaste orsaken till nackhuvudvärk är att låsningar bildas i nacken. Dessa kan förvärras vid rörelser eller ställningar av nacken som är av det mer ovanliga slaget. Synrubbningar är vanliga varningssignaler att reagera på och som talar om att nackhuvudvärk är i nära antågande. Ser man blixtar, flimmer eller prickar framför ögonen så bör man vidta åtgärder i ett förebyggande syfte. Smärtan kan beskrivas som pulserande och, till skillnad från spänningshuvudvärk, så känns den normal enbart på ena sidan av huvudet. Den smärta som uppkommer är mycket intensiv och den kan nå ytterligare nivåer av fysisk ansträngning. Inte sällan så drabbas man av illamående och blir känslig för både ljus- och ljud då nackhuvudvärken sätter in.

Migrän: Migrän är en kronisk – och ärftlig – typ av huvudvärk som ger en smärtsam och intensiv, pulserande värk. De som drabbas av migränanfall mår ofta illa och blir extremt känsliga för ljus, ljud och lukter. Ett migränanfall kan hålla i sig i allt från några timmar till ett par dygn. Orsaken är att blodkärlen runt hjärnan svullnar upp och blir mer smärtkänsliga, Tyvärr finns det fortfarande ingen förklaring till varför detta sker hos vissa personer, men däremot har man kunnat se vissa utlösare såsom stress, rödvin, rökning, starka ostar och olika typer av citrusfrukter.

Läkemedelsutlöst huvudvärk. Denna typ är faktiskt den tredje vanligaste sorten inom primärvården i Sverige. Som vi ovan nämnt så handlar det om att ett intag av läkemedel (i syfte att lindra spänningshuvudvärk) förvandlas till ett kronisk tillstånd. Symptomen är varierande och aningen diffusa. Många beskriver det som en blandning av migrän och spänningshuvudvärk, men där värken känns redan vid uppvaknandet på morgonen.

Andra orsaker till huvudvärk kan vara: Menstruation, hjärnskakning, högt blodtryck, infektioner med feber, förgiftning eller hjärntumör. En huvudvärk av den mer ovanliga sorten är Hortons Symtom – en åkomma som endast drabbar män – och där man som drabbad blir invalidiserad.

Förebygg och bli av med din huvudvärk

Hur vi lever påverkar i allra högsta grad risken för att drabbas av huvudvärk i någon form och genom att aktivt ändra vanor så kan man också bryta onda cirklar. Genom att exempelvis motionera mer regelbundet, sova och äta bättre så kan man slippa se sig själv drabbas.

Stress är en stor faktor som ständigt växer i västvärlden. Stressa av och du kommer att se en markant skillnad. God fysik är en annan nyckel för att slippa drabbas. Skulle det handla om läkemedelsutlöst huvudvärk så är rådet att trappa ned på intaget successivt för att sedan helt sluta efter några veckor. Det gör skillnad.

Kiropraktisk hjälp kan göra nytta

Flera personer vittnar om att ett – eller flera – besök hos en kiropraktor lindrat huvudvärk – och i många fall helt motverkat sådan. En kiropraktor ser kroppen som en helhet och det innebär att exempelvis livsstilsfaktorer också vävs in i bedömningen om varför huvudvärken uppkommer.

Vid det första besöket så sätter en kiropraktor alltid stor vikt vid att bedöma om huruvida han kan hjälpa eller om det krävs någon annan typ av expertis – eller en kombination. Det kan innebära att kiropraktorn rekommenderar personer med högt blodtryck att söka hjälp vid exempelvis primärvården; där kan kiropraktorn även remittera. Huvudsakligen så arbetar en kiropraktor med sina händer och där en rad olika metoder och tekniker används i syfte att förbättra muskler, leder, bindväv och nervsystem – något som också innebär att smärtan kan lindras. Rehabilitering och skräddarsydda program och övningar för varje patient tas ofta fram.

Det man normalt kan säga är att personer som drabbas av återkommande problem med huvudvärk ofta mår bättre av regelbundna besök hos en kiropraktor än att hänge sig åt ett långvarigt bruk av olika läkemedel – något som naturligtvis förklaras av risken av att drabbas av läkemedelsutlöst huvudvärk av en kronisk karaktär. Det finns definitivt ett värde i att besöka en kiropraktor om man drabbas av huvudvärk vid olika tillfällen i livet.